Stefan Björnmalm: "Trosas miljöarbete går utmärkt"

Mot bakgrund av de här siffrorna så påstår jag att vårt miljöarbete går alldeles utmärkt, och kommer att gå ännu bättre med vårt nya miljöledningssystem. Skriver 
Stefan Björnmalm(C).

Mot bakgrund av de här siffrorna så påstår jag att vårt miljöarbete går alldeles utmärkt, och kommer att gå ännu bättre med vårt nya miljöledningssystem. Skriver Stefan Björnmalm(C).

Foto: Amanda Ekblad

Insändare2020-12-04 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Gitte Jutvik Guterstam den 25/11.

Gitte Jutvik Guterstam noterar att Trosa kommun har fått ett nytt miljöledningssystem, och presenterar samtidigt sin bild av läget i kommunen.

Kommentarerna pekar på att miljöarbetet inte går särskilt bra, och det är därför på sin plats att redovisa det senaste sifferunderlaget som beskriver utvecklingen.

Vad gäller energianvändningen i kommunen per innevånare, så har den minskat med 18% från 2015 till 2018. Motsvarande siffra nationellt är en ökning på 5,2%, källa Energimyndigheten.

Vad gäller utsläppen av växthusgaser per innevånare så har de minskat med 6,8% från 2017 till 2018.Motsvarande siffra nationellt är 1,8%, källa Naturvårdsverket.

Vad gäller övergödningen så framgår det av ekoutskottets bokslut för 2019 att trenden sedan 2010 gällande utsläpp av fosfor är minskande, och gällande kväve stabil. 

Påståendet att problemet är lokalt är inte korrekt, och för att belysa det så har ett projekt genomförts i år för att kartlägga internläckage i sjön Sillen. Det löper inom ramen för Trosaåns vattenvårdsförbund och kommer att presenteras i vår. Lokalt pågår även två projekt för att minska utsläppen.  

 Vad gäller biologisk mångfald så tillämpar kommunen Sveriges ekokommuners Gröna nyckeltal där ett av dom är ”Skyddad natur”, Sekom medel är 7%, och kommunen ligger på 27%. 

Mot bakgrund av de här siffrorna så påstår jag att vårt miljöarbete går alldeles utmärkt, och kommer att gå ännu bättre med vårt nya miljöledningssystem.