Stoppa våld och övergrepp mot kvinnor och flickor

Statistiskt utsätts var tredje kvinna för fysiskt eller sexuellt våld. Skriver Medlemmarna i Nyköping-Oxelösund och Trosa Zontaklubbar.

Statistiskt utsätts var tredje kvinna för fysiskt eller sexuellt våld. Skriver Medlemmarna i Nyköping-Oxelösund och Trosa Zontaklubbar.

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2020-11-24 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Våld mot kvinnor har förekommit i alla tider. Våld är inte bara fysisk och psykisk misshandel, det kan också vara hedersrelaterat våld, könsstympning, sexuella övergrepp och barnäktenskap. Vi zontor uppmanar alla att arbeta en värld fri från våld mot kvinnor och flickor och förhindra att flickor under 18 år gifts bort.

Lärare, skolpersonal och socialtjänst måste agera när de misstänker att barn far illa. Barn måste redan i förskolan få veta att det är förbjudet att misshandla någon. Flickor måste känna till vart de kan vända sig om de misstänker att de ska giftas bort. Vi medborgare måste våga agera om vi misstänker att någon utsätts för våld. Vi måste våga göra orosanmälan till socialnämnden om vi misstänker att barn far illa.

Barnäktenskap och tvångsäktenskap innebär att flickor inte har möjlighet att påverka sin framtid – så även i vårt land. Att giftas bort som barn är nästan alltid förknippat med olika lidanden, fysiskt, psykiskt, socialt och sexuellt.

När ett samhälle stängs ner ökar våldet, eftersom utsatta personer ofta inte kan eller vågar söka hjälp. Kvinnor och barn riskerar att utsättas för våld, hedersrelaterat- och sexuellt våld.

Zonta uppmärksammar problemen under kampanjen Zonta says NO to violence against women. Den sammanfaller med FN:s 16 dagar kampanj mot könsbaserat våld. Start 25 november, internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor, avslut den 10 december, internationella dagen för mänskliga rättigheter.

Statistiskt utsätts var tredje kvinna för fysiskt eller sexuellt våld. I våra tre kommuner gjordes år 2019 totalt 210 polisanmälningar, Nyköping 152, Oxelösund 28 och Trosa 30. 

Låt 16 dagar mot kvinnovåld bli 365 dagar med kvinnofrid. Tillsammans kan vi förändra! Hjälper du till?