Stoppa vinstjakten i skolan

Det är ett stort resursslöseri med våra skattemedel som utnyttjas av några få stora privata skolaktieägare, skriver Ibrahim Ben Alaya, socialdemokrat.

Det är ett stort resursslöseri med våra skattemedel som utnyttjas av några få stora privata skolaktieägare, skriver Ibrahim Ben Alaya, socialdemokrat.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2021-06-13 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skolan, utbildning är nyckel till framtiden och ett väl fungerande samhälle. För att nå den visionen i skolan krävs stora ekonomiska resurser. Men tyvärr i verkligheten är det inte som man har önskat sig. När man läser PISA- undersökningen ser man sjunkande kunskapsnivåer hos elever och en ökande segregation i skolorna på grund av privatiseringen av skolpolitiken. 

Jag är inte förvånad över den försämring som skett efter privatiseringen hos både elever med dåliga betyg och lärare med sämre löner. Och den största orsaken till detta är att skolan blivit en marknad, där vinstjakten är målet, istället för kunskapsjakten. 

Efter flera år med privata skolor som har etablerat sig så ser vi också hur aktieägarna till skolbolagen har skott sig på mång miljonbelopp som gått rakt i den egna plånboken, pengar som istället skulle ha gått till att investera i barnens framtid genom skolans utveckling.

Satsningar på mer kvalitet, ökat stöd och resurser till barnen i form fler pedagoger i skolan och till att förbättra, arbetsmiljön för personalen uteblir när vinstens styr. 

Det är ett stort resursslöseri med våra skattemedel som utnyttjas av några få stora privata skolaktieägare. För att skapa en mer rättvis och likvärdig skola med fokus på kunskapsmålet måste det nuvarande skolsystemet ses över. Jag menar det krävs en radikal reform. Det dags nu och det är bråttom att stoppa vinstjakten i skolan, vårt barn är inte till Salu.