Större engagemang – inte mindre

Debattnivån har sjunkit inom Svenska kyrkan i stort, men också Svenska kyrkan i Nyköping, skriver Björn Fredlund (S).

Debattnivån har sjunkit inom Svenska kyrkan i stort, men också Svenska kyrkan i Nyköping, skriver Björn Fredlund (S).

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-09-09 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har tvekat att skriva dessa rader. Som S-kyrkopolitiker vill jag hellre ägna tiden åt att berätta för väljarna varför man skall rösta på oss socialdemokrater i kyrkovalet. Debattnivån har dock sjunkit så mycket att några saker behöver lyftas fram och göras tydligare. Det gäller Svenska kyrkan i stort men också Svenska kyrkan i Nyköping.

Många viktiga frågor söker svar. Frågor som vad som kan göras åt de vikande medlemssiffrorna med minskande resurser som följd, liksom det minskade antalet dop och konfirmationer. Dessa frågor har jag förväntat mig skulle prägla den kyrkopolitiska debatten. Istället ägnar sig i hög grad de så kallade opolitiska nomineringsgrupperna åt att göra till sin huvudfråga utestängande av andra nomineringsgrupper från framtida kyrkoval.

POSKs (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) ordförande Amanda Carlshamre skriver i en debattartikel i tidningen Dagen om POSKs vision: ”Vår vision är en kyrka fri från partipolitik; en linje som Johan Schenström, lokal företrädare för POSK, ansluter sig till i en tidigare artikel i SN. POSKs vision handlar alltså i första hand om att utestänga andra nomineringsgrupper i kommande kyrkoval. D.v.s att hindra kyrkans medlemmar att organisera sig som man vill.

Även om vi socialdemokrater ogillar den kyrkopolitik som t.ex. SD och Alternativ för Sverige (AFS) står för, så skulle vi aldrig komma på tanken att försöka hindra dem att ställa upp i val. 

Men grupperingar som POSK och Frimodig kyrka driver tyvärr den här linjen och de gör det utifrån antydningar att grupper som S och C kan man inte lita; på för de är ju i första hand partipolitiker.

Vi som har den här bakgrunden känner inte igen oss. Det är ju inte så det fungerar när vi tar fram förslagen som vi går till val på. Socialdemokraternas förslag har lagts i omtanke om kyrkan som kyrka, om kyrkans alla medlemmar. Om evangeliet i handling. 

Den röda tråden i socialdemokraternas förslag handlar om ökad delaktighet och om stärkande av det ideella engagemanget. Det är bland annat det vi menar med en öppen och nära kyrka. Och förslagen täcker allt från stärkande av dop och konfirmandarbete till att vi som kyrka skall gå före i arbetet med ett klimatneutralt Nyköping. 

Min uppmaning till de opolitiska nomineringsgrupperna och till SD och AFS; Ta debatten med oss sossar kring vad ni vill med kyrkan.