Bevarandet av unika miljöer, tänk efter före

"Bostäder byggs och skärmar av naturområdet upp till hällristningarna som är 4 000 år gamla", skriver insändarskribenten. Arkivbild: K-G Z FOUGSTEDT

"Bostäder byggs och skärmar av naturområdet upp till hällristningarna som är 4 000 år gamla", skriver insändarskribenten. Arkivbild: K-G Z FOUGSTEDT

Foto:

Insändare2024-03-14 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå tjafset om fönsterbyte på ett Funkishus i centrala Nyköping. Om nu sådana petitesser ska prioriteras inom Nyköpings kommun, hur har man då tänkt kring det nya fula skolområdet och nya fula bostäder vid Släbroskolan?

Området ska byggas om och förtätas. Den gamla höga, vackra och unika skolbyggnaden ska omvandlas till ”Annan verksamhet”. Bostäder ska byggas i den idag helt unika och särpräglade skolmiljön från mitten av 1900-talet. Grönområdet försvinner, konstgräsplaner med kvällsbelysning skall förläggas intill riksintresset Nyköpingsån. Bostäder byggs och skärmar av naturområdet upp till hällristningarna som är 4 000 år gamla. Allmänhetens möjligheter att vistas i ett helt unikt område försvinner.

Här snackar vi inte om några små fjuttiga fönsterbyten inte. Här är det fullständigt och storskaligt sabotage av enorma unika livsmiljöer i Nyköping när betongen breder ut sig. Vem skyddar detta område? Ingen. Man vill inte betala vad det krävs för att få till detta nya område med rätt prägel. Helt sjukt att inte ta hänsyn till kommande generationers möjligheter att få uppleva denna fantastiska miljö som nu förstörs för all framtid. Det är skandal. Vad är väl ett gäng fönster på ett bostadshus i sammanhanget?