Stort behov av ny svensk kärnkraft

"Den energipolitik tidigare S/MP-regeringar har bedrivit har varit både skadlig och förödande för natur, miljö, klimat och elsystemet i Sverige" skriver oxelösundaren Peter Skoglund. Arkivbild

"Den energipolitik tidigare S/MP-regeringar har bedrivit har varit både skadlig och förödande för natur, miljö, klimat och elsystemet i Sverige" skriver oxelösundaren Peter Skoglund. Arkivbild

Foto: Peter Alexis

Insändare2024-07-06 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringens planer och beslut tillsammans med SD för att det ska byggas ny svensk kärnkraft fortskrider. Vilket är mycket bra och ett måste för Sverige. Som är i stort behov av mer planeringsbar och fossilfri elproduktion i vårat nationella elsystem. Den energipolitik tidigare S/MP-regeringar har bedrivit har varit både skadlig och förödande för natur, miljö, klimat och elsystemet i Sverige. Precis som den har varit i Tyskland.

Vattenfall har nu valt ut Rolls-Royce SMR och GE Hitachi Nuclear Energy som potentiella leverantörer av små SMR-reaktorer till kärnkraftverket i Ringhals. Bland sex olika tänkbara SMR-leverantörer. Parallellt kommer Vattenfall att fortsätta utreda förutsättningarna för att bygga nya storskaliga reaktorer vid Ringhals. De leverantörer som ingår i utvärderingen av storskaliga reaktorer är Westinghouse, EDF och Korea Hydro & Nuclear Power.

Samtidigt ska olika svenska myndigheter skynda på sitt arbete för att få tillståndsprocessen att bli både smidigare och effektivare. Bland annat för ny kommande kärnteknik. Där utvecklingen går fort framåt på global nivå.

Runt om i Europa och övriga världen planeras det nu stort för byggnation av ny fossilfri kärnkraft. Man har insett att väderberoende elproduktion som vind och sol varken kan stabilisera eller producera den starkt ökande mängd fossilfri el som krävs för att ett stabilt, effektivt och välfungerande elsystem ska kunna fungera på nationell nivå och mellan olika länder, genom export och import av el. Som gäller idag, genom olika bindande avtal inom EU.