Strikt strandskydd bör fortsätta gälla i Sörmland

Strikt strandskydd i Sörmland bör gälla fortsättningsvis, skriver Maria Arman, Miljöpartiet de gröna och Tommy Fogelberg, Vänsterpartiet, Trosa.

Strikt strandskydd i Sörmland bör gälla fortsättningsvis, skriver Maria Arman, Miljöpartiet de gröna och Tommy Fogelberg, Vänsterpartiet, Trosa.

Foto: Hugo Leijon

Insändare2021-12-01 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på debattartikeln "C är grundlurat om det generella strandskyddet" publicerad den 26 november.

Sex moderater i Sörmland hävdar i SN 26 november att uppgörelsen mellan Centerpartiet och Miljöpartiet om strandskyddet ”leder till stora försämringar för utveckling längs våra sörmländska kuster, stränder och vattendrag.”

Vi menar att strandskyddet har varit viktigt och även i fortsättningen är viktigt för att undvika allvarliga inskränkningar i allemansrätten och hot mot biologisk mångfald i strandzonen. Vi har inga invändningar mot lättnader i strandskyddsreglerna i glesbygd där omfattningen av rörligt friluftsliv är ringa, förutsatt att länsstyrelsen bedömer att störningarna för växt- och djurliv kan accepteras. När det gäller Sörmlands kust och skärgård och de flesta sjöarna i regionen ser vi det som uppenbart att allmänhetens tillträde till stränderna inte bör begränsas ytterligare om det inte finns mycket goda skäl. Exploatering av stränder leder i de flesta fall till påverkan som inte kan återställas. Därför är det orimligt att beslut om sådant skall överlåtas till kommuner där majoriteter med kortsiktiga mål kan åstadkomma allvarlig permanent skada.

Vi har faktiskt svårt att förstå vilka angelägna projekt vid sörmländska stränder som de sex moderaterna anser omöjliga att genomföra efter uppgörelsen mellan Centern och Miljöpartiet. Det är rimligt att de återkommer med närmare information om detta. Om deras invändningar mot strandskyddsuppgörelsen är något annat än politiskt spel måste det vara möjligt att peka på minst ett projekt i varje kommun.