Stureplanscentern förlorade landsbygden


Annie Lööf (C) fotograferad i Gamla stan i Stockholm. Insändarskribenten anser att hon tappade bort landbygden.

Annie Lööf (C) fotograferad i Gamla stan i Stockholm. Insändarskribenten anser att hon tappade bort landbygden.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-09-27 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Centern gjorde ett katastrofval, vilket innebar att Annie Lööf kände sig tvingad att lämna över ordförandeskapet till någon annan. Så vad gick fel?

Lööf har all heder av att ha stått upp i kampen mot rasismen i Åkessons tappning. Är det därför hennes parti lidit en förödmjukande förlust i kampen om landsbygdens väljare? Jag tror inte det.

Centerns problem gentemot landsbygdsväljarna blixtbelystes i ett TV-inslag från Västerbottens inland. Där talade man om sina problem med jobb, infrastruktur samhällsservice etcetera, alltmedan Centern enligt inslaget ägnade sig åt frågor runt ett tredje juridiskt kön, transpersoners rättigheter, könsdysfori etcetera. Och i Norrlands inland kan nog de som gillar Centerns fokusering på dessa frågor räknas på ena handens lillfinger. De här prioriteringarna går tillbaka till Annie Lööfs uppslutning kring nyliberala teorier. Hon har fullt medvetet fört Centern ut i den nyliberala öknen. Vi har inte glömt hur hon och andra drev fram ett idéprogram, som innehöll ”godbitar” som månggifte, slopad skolplikt med mera. Först då vaknade den interna oppositionen, och programmet skrotades.

Och i den heliga marknadsliberalens namn gjorde Centern allt de kunde för att lägga ner så många Arbetsförmedlingskontor som möjligt. För sådant ska inte staten syssla med! Det ska konkurrensutsättas, marknaden ska sköta också detta. Inte heller det så populärt i Norrlands inland.

Så det tidigare landsbygdspartiet Centern med sin förankring bland små- och mellanbönder följde Lööf i spåren, och därmed har Centern helt tappat sin karaktär av folkrörelseparti, och lämnat dörren på vid gavel för SD. Den förankring på landsbygden som Centern därmed har förlorat blir svår att ta igen. Om det ens är möjligt.