Moderaterna i Gnesta fruktar opposition

Insändarskribenten Per Sicking (V) är kritisk till att styrande partier påverkar vem som ska bli oppositionsråd i Gnesta. Arkivbild
Insändarskribenten Per Sicking (V) är kritisk till att styrande partier påverkar vem som ska bli oppositionsråd i Gnesta. Arkivbild

Insändare 2 oktober 2023 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 25 september valde Gnesta kommunfullmäktige ett nytt oppositionsråd efter att Oskar Sulin (V) avsagt sig posten. Enligt praxis ska oppositionsrådet väljas av oppositionen, medan de styrande partiernas ledamöter lägger ner sina röster. Det är självklart – det vore absurt och i strid mot grundläggande demokratiska principer om det politiska styret även utsåg oppositionens företrädare.

I november bröt flera ledamöter från Socialdemokraterna och/eller Moderaterna trots det mot praxis och röstade på Centerpartiets Håkan Ekstrand som oppositionsråd. Det tolkade vi som ett ärligt misstag av oerfarna ledamöter. Men när samma sak nu hänt på nytt måste vi tyvärr dra slutsatsen att agerandet var fullt medvetet och överlagt.

Återigen röstade minst tre ledamöter från de styrande partierna på Centerns kandidat, medan en röstade på Sverigedemokraternas. Socialdemokraterna var på förhand tydliga med att de tänkte rösta blankt. I så fall var det över hälften av Moderaternas ledamöter som medvetet bröt mot praxis för att försäkra sig om att Johan Lexell från Miljöpartiet inte skulle bli vald.

Nu har Gnesta återigen en situation där de partier som gemensamt beslutar om kommunens budget och är eniga om alla beslut av vikt, även kontrollerar samtliga poster i nämndernas beredande organ. Vi kan mycket väl förstå att det svaga minoritetsstyret i Gnesta gärna ser en foglig opposition, som man kan förhandla och göra upp med bakom kulisserna och minimera offentlig debatt och kritik. Men principer och respekt för demokratiska spelregler måste rimligen väga tyngre. Det är mycket illavarslande om ett av de två största partierna tänker sätta i system att påverka valet av oppositionsråd.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa