Sveket mot personalen i äldreomsorgen igen

Varför inför man delade turer inom äldreomsorgen, frågar insändarskribenten.

Varför inför man delade turer inom äldreomsorgen, frågar insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-01-04 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sofia Amloh säger i en artikel i SN att målsättningen är att på sikt få bort delade turer inom äldreomsorgen men att det inte är möjligt just nu. 

Detta känns lite bakvänt då delade turer inte finns överallt inom äldreomsorgen och i stället så inför man dessa turer överallt i verksamheten med hänvisning till något slags socialistiskt rättviseperspektiv. Frågan är varför man gör detta? Är det för att spara pengar och krama ur det sista ur personalen som redan sliter otroligt hårt både fysiskt och psykiskt. Amloh säger även att ändringen av schemat görs för att fler ska få möjlighet att arbeta heltid men med det nya förlaget kommer ännu färre orka detta. 

Så man undrar om en riskanalys gjorts inför en så pass stor förändring av schemat. Denna förändring kommer med största sannolikhet leda till högre sjukskrivningstal och att kvalificerad personal kommer att sluta och söka sig till andra arbetsgivare med bättre arbetsvillkor där de får en chans att återhämta sig. Detta kommer otvivelaktigt att leda till en sämre omsorg. Sedan undra man varför en politiker blandar sig i schemaläggningen, detta torde ju vara tjänstemännen som har utbildning som ska sköta detta, inte en lekman till politiker. 

Till fackförbundet Kommunal! Det är dags att damma av den gamla klyschan ”Vi tar fajten” och visa era medlemmar att ni gör något. Jag vet att ni kan protestera hur mycket ni vill enligt MBL men att Nyköpings kommun kan göra som de vill ändå, men visa åtminstone att ni ställer upp för de medlemmar ni har kvar för gör ni inte det kommer ni tyvärr att tappa ännu fler.