Svenska kyrkan bidrar till en levande landsbygd

Ludgo kyrka är en av sex kyrkor i Rönö församling.

Ludgo kyrka är en av sex kyrkor i Rönö församling.

Foto: Rolf Pettersson

Insändare2021-09-09 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Visst spelar det roll om vi röstar i kyrkovalet.
Dels visar vi att vi ger Svenska kyrkan mandat att vara en viktig samhällsaktör, dels visar vi vilka vi vill ge förtroendet att leda vår kyrka och dels visar vi på en riktning, vad vi vill att kyrkan ska prioritera.

Svenska kyrkan har en unik möjlighet att bjuda in människor för att i tro få växa och få verktyg att hantera livet och våra livshändelser. Dop och konfirmation är vårt sätt att som kristna rusta människor att möta livet och varandra. 

Svenska kyrkan är våra församlingar och det är församlingarnas självbestämmande som gör att vi runt om i vårt land kan göra olika prioriteringar och fatta olika beslut för att på bästa sätt vara en aktiv kyrka lokalt. Därför ser församlingarna olika ut. 

Genom kyrkan i bygden så möjliggörs arbetstillfällen och de generar ytterligare arbetstillfällen så som servicetjänster av olika entreprenörer; bygg, el, vatten, avlopp, catering, måleri med mera.

I till exempel Rönö församling utanför Nyköping erbjuder församlingen egen förskola- och fritidsverksamhet med eget matlagningskurs och egen kock, en verksamhet där barn står i kö och där det aldrig är problem att hitta personal. Svenska kyrkan ska fortsätta att verka för församlingarnas egna mandat att prioritera.

Tack vare Svenska kyrkans demokratiska uppbyggnad kan du vara med och påverka. 19 september är det kyrkoval, ge oss ditt förtroende att vara med och möjliggöra en levande öppen demokratisk folkkyrka i din bygd eller stadsdel.