Sverige behöver en återställare

Att släppa in vinstintresset i skolan var ett stort misstag, skriver Torsten Sandberg (C). Skolbilden är från ett annat sammanhang.

Att släppa in vinstintresset i skolan var ett stort misstag, skriver Torsten Sandberg (C). Skolbilden är från ett annat sammanhang.

Foto: Kallestad, Gorm

Insändare2021-03-23 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är sakpolitiken som ger regeringar innehåll, skriver Hanna Marie Björklund i SN:s ledare den 11 mars. Jag håller med. Samma i påståendet att C ligger närmare M i en rad frågor. I en del fall till höger om M vill jag påstå. Sträng marknadsliberalism är en politik långt ut till höger!

Men det svänger nu. Det är inte bara missnöjda socialdemokrater som vill återgå till en mer nyanserad syn på marknaden och dess påstådda välsignelser. Liberala DN har nu satt ned foten när det gäller skolkoncernerna. Dess chefredaktör Peter Wolodarski angriper i sin ledare i DN den 14 mars privatiseringen av vården och den bristande insynen i företagen.

Att släppa in vinstintresset i skolan var ett stort misstag. De aktiebolagsdrivna skolorna har sammanfattningsvis åstadkommit tre saker. Minskad offentlig insyn, skolsegregation och att skattepengar försvinner till vinster ut i det blå! I vården utvecklar vi ett system där vissa kan gå före i kön. Trots att vården skall vara behovsstyrd. Roller mellan offentliga och privata utförare blandas ihop. Med mera.

Sverige behöver en återställare från det nyliberala grepp som följde med New Public Management i slutet av 1900-talet. Det gäller i alla politiska partier, somliga mer, andra mindre. För Centerpartiet att minska de sociala och regionala klyftorna. Sakpolitik av ett annat slag än den som nu finns i januariavtalet!