Sverige ligger inte efter andra länder i vaccinering

Nej, Sverige ligger inte efter alla andra länder i vaccineringen mot covid-19, skriver Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare Sörmland.

Nej, Sverige ligger inte efter alla andra länder i vaccineringen mot covid-19, skriver Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare Sörmland.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-06-07 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till signaturen "Nötskal" angående vaccinationstakten i Sverige.

Nej, Sverige ligger inte efter alla andra länder i vaccineringen mot covid-19. Det stämmer däremot att länder i världen har kommit olika långt, detta av olika anledningar. Sverige, och Sörmland, har vaccinerat så snabbt det har varit möjligt med de vaccinationsdoser vi har fått levererat till oss. I en jämförelse så har Sverige exempelvis kommit längre än flera andra Europeiska länder.

Den svenska vaccinationsinsatsen hänger ju ihop med det EU-samarbete i vilket vi ingår. Att jämföra med länder utanför EU blir därför missvisande. Vi kommer nu under kommande veckor att öppna tidsbokningen för flera åldersgrupper i Sörmland, i femårsintervall, för att erbjuda alla som vill skydd mot svår sjukdom i covid-19. Här finns tydlig information om hur vaccinationen i Europa går framåt. COVID-19 Vaccine Tracker | European Centre for Disease Prevention and Control (europa.eu)