Sverigedemokraterna gör som talibanerna

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) får kritik av insändarskribenten. Arkivbild

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) får kritik av insändarskribenten. Arkivbild

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2023-12-02 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

2001 raserade talibanerna i Afghanistan de världsberömda Buddhastatyerna i Bamiyan. Omvärlden var chockerad och fördömde illgärningen å det skarpaste. Även många muslimska länder fördömde vad talibanerna gjort. Varför raserade talibanerna Buddhastatyerna? För att de menade att de var anstötliga uttryck för en främmande religion.

I Sverige vill Jimmie Åkesson (SD) nu riva moskéer för att han menar att de är anstötliga uttryck för en främmande religion. Han vill med andra ord göra som talibanerna. Inte i något demokratiskt västland river staten religiösa byggnader. Man får gå just till länder som talibanernas Afghanistan för att hitta sådana exempel. Det är minst sagt talande för Sverigedemokraternas extremism och fanatism att de helt saknar begrepp om detta.

Hur kan traditionella borgerliga partier ge ett fanatiskt högerextremt parti som Sverigedemokraterna legitimitet genom att samarbeta med dem? Hur kan de försvara att de har gjort Sverigedemokraterna rumsrena? Tillsammans med Sverigedemokraterna skämmer de ut Sverige och undergräver muslimers trygghet i Sverige då de accepterar Sverigedemokraternas besinningslösa hat mot islam.