Sverigedemokraterna höjer pensionerna

I ett första steg kommer vi stÀrka grundskyddet genom att höja garantipensionen och konsumtionsstödet i bostadsbidraget, skriver Sverigedemokraterna.

I ett första steg kommer vi stÀrka grundskyddet genom att höja garantipensionen och konsumtionsstödet i bostadsbidraget, skriver Sverigedemokraterna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

InsÀndare2022-05-13 21:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I april 2021 strĂ€ckte vi ut en hand till Socialdemokraterna om höjda pensioner. Den utstrĂ€ckta handen valde Socialdemokraterna att spotta i. Ett Ă„r senare valde man att lĂ€gga fram ett eget pensionsförslag tillsammans med VĂ€nsterpartiet. 

Förslaget om ett ”garantitillĂ€gg” var ett hafsverk. Det trĂ€ffade bara vissa grupper. Det undergrĂ€vde och komplicerade pensionssystemet. GarantitillĂ€ggets utformning gjorde att personer som arbetade lĂ€ngre plötsligt fick lĂ€gre pensioner. PĂ„ grund av alla problem förknippade med garantitillĂ€gget lovade vi att undersöka möjligheten att skapa ett alternativt, bĂ€ttre, förslag.

Det förslaget kan vi tillsammans med M, KD och L nu presentera. Totalt kommer nÀrmare 15 miljarder kronor att gÄ till Sveriges pensionÀrer. Samtliga pensionÀrer kommer att fÄ mer pengar i plÄnboken men framförallt kommer det gynna de pensionÀrer som har det sÀmst stÀllt.

I ett första steg kommer vi stĂ€rka grundskyddet genom att höja garantipensionen och konsumtionsstödet i bostadsbidraget. Pengarna kommer redan nu i höst och innebĂ€r nĂ€rmare 1000 kronor mer i mĂ„naden. I ett andra steg sĂ€nker vi skatten för alla pensionĂ€rer frĂ„n och med Ă„rsskiftet med ytterligare 200 kronor per mĂ„nad. Och i ett tredje steg inför vi en ”gas” i pensionssystemet, det vill sĂ€ga att överskotten inom pensionssystemet gĂ„r till att höja pensionerna.

Detta Àr en bra reform som stÀrker pensionerna och bevisar att Sverigedemokraterna i alla samarbeten Àr en tydlig garant för svensk vÀlfÀrd.