Sveriges demokrati är mer hotad än någonsin

"Avsätt statsministern" anser insändarskribenten som kritiserar statsminister Ulf Kristersson (M) efter hans tal i Almedalen. Arkivbild

"Avsätt statsministern" anser insändarskribenten som kritiserar statsminister Ulf Kristersson (M) efter hans tal i Almedalen. Arkivbild

Foto: Marko Säävälä/TT

Insändare2023-07-01 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bara så att vi reder ut denna fråga en gång för alla: En minister i Sverige kan inte tvinga människor att bete sig på ett sätt som människor har rätt att göra. Enligt lag har vi rätt att peta oss i näsan och prutta offentligt. Vi har rätt att elda upp böcker om lagen tillåter det.

Men statsministern har inte rätten att tala om för oss medborgare vad vi ska, och inte ska göra, om det ligger utanför lagstiftningen.

Gång på gång idiotförklarar statsministern oss svenskar i sitt tal i Almedalen. Han försöker att tala om vad vi får och inte får göra, även om vi har rätt att göra det enligt svensk lag.

Varför blir jag förbannad och rädd för detta? Jo, för att statsministern inte har rätt att ministerstyra någon person över huvud taget i Sverige. Det är olagligt från hans sida, och helt och hållet huvudlöst. Odemokratiskt, obehagligt, auktoritärt och totalt vansinnigt.

Avsätt statsministern. Han beter sig som en diktator. Sverige är en demokrati, mer hotad än någonsin, men trots detta – en demokrati.