"Sveriges ställning som kunskapsnation som står på spel"

"Vi kan samtidigt inte blunda för att skolväsendet i Sverige aldrig varit i en så svår situation som nu" skriver insändarskribenterna. Arkivbild

"Vi kan samtidigt inte blunda för att skolväsendet i Sverige aldrig varit i en så svår situation som nu" skriver insändarskribenterna. Arkivbild

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Insändare2024-09-04 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges lärare kräver rätt förutsättningar. Idag är det Sveriges lärares dag, en dag som sätter ljuset på det viktiga arbete som utförs i skolor, förskolor och fritidshem - i Nyköping, Oxelösund och Gnesta och över hela landet.

Lärare är en yrkesgrupp som med rätta har stort förtroende hos allmänheten. Vi kan samtidigt inte blunda för att skolväsendet i Sverige aldrig varit i en så svår situation som nu. Besparingsläget är enligt många av Sveriges lärares föreningar akut, och inför 2025 ser det ännu värre ut.

I Nyköping, Oxelösund och Gnesta ser vi hur våra verksamheter drabbas hårt av nedskärningar och resursbrist. Vi lärare pressas till det yttersta och får inte den tid vi behöver till vårt kärnuppdrag - undervisningen och det nödvändiga för- och efterarbetet. Arbetsbelastningen har nått orimliga nivåer.

Såväl regeringen som arbetsgivarna måste ta sitt ansvar, inklusive Nyköpings, Oxelösunds och Gnestas kommuner. Det är inte bara lärares arbetsvillkor och hälsa det handlar om, utan också våra barns och elevers framtid. På sikt är det Sveriges ställning som kunskapsnation som står på spel.

Kontakta dina lokala politiker och riksdagspolitiker och stå upp med Sveriges lärare. Tillsammans gör vi skillnad.