Ta reda på fimpen efter dig

Insändarskribenten menar de som röker måste ta hand om fimparna efter sig och även annat skräp.

Insändarskribenten menar de som röker måste ta hand om fimparna efter sig och även annat skräp.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2020-03-03 05:36
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har en kompis som röker, det gör inte många idag. Dock är hon en ansvarsfull rökare som har en liten plåtask i fickan för fimparna, alltför att inte sprida plast och annat i naturen, vilket många rökare fullkomligt struntar i. För informationen verkar inte gått fram att vi alla har ansvar för vår miljö. 

Det är bara och gå till närmaste busshållplats och titta vad folk sprätter omkring sig. Fullt av fimpar, plastomslag och förpackningar till godis och ciggareter.

"Någon annan" skall uppenbarligen städa. Antar att det är samma folk som vevar ner bilrutan och slänger ut allt möjligt. Jag roade (?) mig på 1990-talet med att räkna antalet sopsäckar utefter en vägsträcka av cirka två mil, det var ofta idrotts-ungdomar som plockat dem fulla med allt som låg i dikena. Jag fick ihop över 60 stycken. Flera år i rad till och med. 

Enligt WWF (Världsnaturfonden) smaskar vi i oss fem gram mikroplast i veckan.

Genom dricksvatten och matvaror, som salt, öl och skaldjur. Mängden, som är ett globalt snitt, motsvarar ungefär ett kreditkort. Låter det gott?

Åtta miljoner ton plastavfall läcker till miljön och haven årligen. Något att tänka på när man släpper fimpar och plast där man står. Och bryr man sig nu inte om vår miljö och djur kanske den egna, eller barnens hälsa, kan intressera. Känns inte precis okej att käka ett kreditkort i veckan liksom. Äter hellre något godare. Och nyttigare.