Ta tillbaka den demokratiska kontrollen av skolan

Ingen skolkoncern bör ha gått in i utbildningsbranschen med någon annan målsättning än att generera avkastning till aktieägarna. Konstigt vore det annars, skriver "Socialdemokrater i Sörmland".
Bilden: Friskolan Kunskapsskolan i Fruängen i södra Stockholm.

Ingen skolkoncern bör ha gått in i utbildningsbranschen med någon annan målsättning än att generera avkastning till aktieägarna. Konstigt vore det annars, skriver "Socialdemokrater i Sörmland". Bilden: Friskolan Kunskapsskolan i Fruängen i södra Stockholm.

Foto: Jessica Gow

Insändare2022-05-31 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges större utbildningskoncerner delar ut vinster på bekostnad av anställdas arbetsvillkor och elevers utbildning. Ska vi tala klarspråk ser vi sämre villkor i kollektivavtalen mellan friskoleföretagen än för anställda i kommunal regi. Konkret innebär det ofta lägre löner, färre semesterdagar samt senare intjäning av tjänstepension. 

Avseende eleverna handlar det om större klasser, färre lärare och i lägre utsträckning tillgång till ändamålsenliga lokaler. 

Ingen skolkoncern bör ha gått in i utbildningsbranschen med någon annan målsättning än att generera avkastning till aktieägarna. Konstigt vore det annars. Men är det inte underligt att den som driver företag inom skattefinansierad verksamhet får en högre avkastning än den som driver en butik eller restaurang? 

Motståndarna, läs friskoleföretagen, vill självklart inte förändra marknadsstyrningen. Sen har vi tragiska historier där vårdnadshavare påtalat hur deras barn behandlats illa i den kommunala skolan, jag har full förståelse att vissa känt sig tvingade att byta skola, det ska inte på något vis nonchaleras. 

Friskolorna är ett bevis på att samhället inte kunnat leva upp till en trygg och inkluderande skola för alla. Det är lätt att dras med och skylla allt på politikerna, men låt oss inte gå i den fällan. Vi har alla ett ansvar, elever som stör och förstör, vårdnadshavare som inte ställer krav och backar upp skolorna samt vi medmänniskor som av rädsla för reprimander inte satt ner foten. 
Det är dags att ta tillbaka den demokratiska kontrollen från ligister och kapitalister.