Ta tillvara på Pelles livsgärning: Pelles Lusthus

Bevara istället Pelles minne genom att Nyköpings kommun och Kulturpärlor gemensamt söker EU bidrag och gör en ordentlig minnesanläggning av vår Pelle. Skriver Kjell Damstedt.

Bevara istället Pelles minne genom att Nyköpings kommun och Kulturpärlor gemensamt söker EU bidrag och gör en ordentlig minnesanläggning av vår Pelle. Skriver Kjell Damstedt.

Foto: Sandra Nordin

Insändare2021-01-26 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu måste jag reagera över det sätt som Nyköpings kommun värdesätter en kulturprofil av stort format. Jag blir så ledsen.Jag tänker på Pelles Lusthus med Pelle Nilsson som drivande person av anläggningen. Att sprida ut hans livsverk är för mig skrämmande. Känslan att kliva in i en gammal handelsbod är något jag önskar alla av yngre generationer att få uppleva, dessutom finns där en mycket stor skyltsamling från äldre butiker och inte minst köpmannadiskar från förr. 

Minns när man kunde köpa godis i en strut för några ören. Minns när Pelle själv står och vevar positiv.
Minns när Pelle, entusiasten ordnade med jazzkvällar i sina lokaler på Hemgårdsområdet. Skall nu allt detta gå förlorat på grund av att kommunen påstår sig inte ha råd till att restaurera anläggning där han huserade sista tiden. Är inte detta mer värt än att lägga ut massa pengar på att bli årets stad. Dessutom har kommunen redan lagt ut pengar på detta jippo med känt resultat. Nej bevara istället Pelles minne genom att Nyköpings kommun och Kulturpärlor gemensamt söker EU bidrag och gör en ordentlig minnesanläggning av vår Pelle som har betytt så mycket för Nyköping under ett helt århundrade.

Han drev bland annat konservkompaniet under ett drygt halvt århundrade. Minnen finns av när Pelle ordnade jazzkvällar i stor stil på Konservkompaniet. Tänk nu om, tänk stort och gör något av Pelles livsgärning. En kille med många idéer och mycket hyss.