Tack politiker – för att ni sa nej till vindparken

Så här skulle havsvindparken Långgrund troligen ha sett ut från Hävringe, Oxelösunds skärgårds sista utpost mot havet.
Så här skulle havsvindparken Långgrund troligen ha sett ut från Hävringe, Oxelösunds skärgårds sista utpost mot havet.

Insändare 5 december 2023 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack till de kloka kommunpolitiker i Sörmland som visat kurage och lämnat sitt veto och röstat nej till Långgrund 1 och 2 och därmed räddat vildmarksarkipelagen.

På grundbankarna intill ett helt unikt skärgårdsområde har Svea vind offshore sökt tillstånd för 167 stycken vindkraftverk, där totalhöjden är 335 meter och vingarna 150 meter. För att förstå hur dessa jätteturbiner skulle påverkat naturen måste man se storleken på svepytor och periferihastigheter.

Svepytan för en turbin, är lika med den yta som vingarna beskriver vid rotation, är 67 500 kvadratmeter = 13 fotbollsplaner! Den totala svepytan för 167 turbiner är 11 272 hektar vilket är likvärdigt med 2 254 fotbollsplaner!

Det är lätt att förstå vilken katastrofal inverkan detta skulle ha haft på fågellivet, särskilt med tanke på områdets betydelse som flyttled för miljontals fåglar.  

Det finns hållbara sätt att producera energi, det kloka beslutet som nu Sörmlands kommuner har tagit, visar att vår planets hälsa och vår egen framtid har prioriterats framför kortsiktiga energilösningar. Det är nu upp till oss att välja och stödja alternativ som respekterar miljön och vår framtid!  

Jag uppmanar starkt till att avbryta alla planer på vindkraft till havs och på land, då det från början till slut är ett stort misstag ur alla tänkbara aspekter.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa