Tänk klimatsmart – spara pengar och energi

Att handla begagnat är ett sätt att tänka klimatsmart, säger Miljöpartiet.

Att handla begagnat är ett sätt att tänka klimatsmart, säger Miljöpartiet.

Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Insändare2022-08-02 07:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vår miljö- och klimatpolitik handlar primärt om att leva och verka i ett samhälle som aktivt försöker minska utsläpp och farliga gifter. Ett samhälle där vi finner gemensamma lösningar men också där individen, utifrån dennes förutsättningar, tar ett medvetet ansvar för den gröna omställningen, ett samhälle där vi kopplar ihop det globala med det lokala.

Koldioxidutsläppen är skadliga för människan, djuren och planeten, det hotar akut vår existens i framtiden.

Alla har inte samma förutsättning när det kommer till att leva mer klimatsmart, men alla kan göra något för att minska den skadliga påverkan på miljön, klimatet och det överhängande hotet. Goda incitament är att mindre åtgärder ändå gör en skillnad och varje steg i rätt riktning är en god framgång.

Att tänka klimatsmart innebär, förutom att du bidrar till den gröna omställningen, att du även sparar energi, sparar pengar och du får en hälsosammare livssituation.

  • Ta cykeln eller gå om du har möjlighet.
  • Planera matinköpen och försök att inte slänga din mat, det gynnar varken klimatet eller din ekonomi.
  • Handla secondhand och försök laga saker som slits eller gått sönder.
  • Köp varor som är hållbara och i största möjliga mån närproducerade

Det ska ske motiverande och sporrande, man ska tycka att de insatser man gör till förmån för klimatet känns värdefulla och viktiga för oss och kommande generation. Vi vill att även de som inte är födda än ska kunna njuta av de fyra årstiderna, bada i våra sjöar och i haven, njuta och finna ro i våra skogar, kunna andas frisk luft och äta det som naturen erbjuder. Listan är oändlig om man tänker efter.

I slutändan innebär det att vi alla behöver förändra våra liv – antingen genom att tillsammans minska utsläppen eller genom att leva och dö med följderna av klimatförändringarna.

Vi har bara en planet, låt den inte få brinna ut!