Tänk om kring Läget – gör ett torg i stället

På bilden plockar Lägets sista krögare Charlie Stenberg ihop det sista innan restaurangen gjordes färdig för rivning. Idag är den borta.

På bilden plockar Lägets sista krögare Charlie Stenberg ihop det sista innan restaurangen gjordes färdig för rivning. Idag är den borta.

Foto: Peter Alexis

Insändare2023-08-31 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läget i Oxelösund är ett hett ämne. Lösningen som tillhandahållits besökare under sommaren 2023 är inte särskilt inbjudande, men det väcker idéer.

I en kommun som Oxelösund har storskaligheten alltid präglat och till viss del även kvävt stadsbilden. Varför inte tänka om kring Läget. Gör såhär istället: Bygg en food court i form av ett vackert inringat torg med fiskebodsliknande småhus i längor med öppning mot havet. Rödmålade envåningslängor i en fin skärgårdsinspirerande enhet som en hembygdsgård vid havet. Hylla det småskaliga men skala upp det med ett gemensamt torg!

De olika stugorna kan hyras av flera entreprenörer samtidigt på korta kontrakt kvartalsvis utan att det ser plottrigt ut. Butik, restaurang, MTB-uthyrning, frisör, massör etcetera. Om detta görs på ett bra sätt så kan man även ha till exempel julmarknad på platsen, konserter på torget och mycket, mycket mera. Kombinera med utställningar om Oxelösund och fritidsaktiviteter för unga och vuxna. Klättervägg, basketplan, landhockeyrink, musiklokal.

Det finns goda möjligheter att göra någonting riktigt bra. Tänk om, skala upp, behåll ägandet inom kommunen, men skapa en mångfunktionell lösning för Läget. Det kommer att kosta pengar, men skapa mervärde!