Tänker inte spendera min semester i en vindkraftspark

Insändarskribenten skriver att det inte finns en chans att han spenderar sin segelbåtssemester i Sörmlands skärgård om det blir en vindkraftspark här. Arkivfoto

Insändarskribenten skriver att det inte finns en chans att han spenderar sin segelbåtssemester i Sörmlands skärgård om det blir en vindkraftspark här. Arkivfoto

Foto: Jens Alvin

Insändare2023-08-11 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sörmland har en fantastisk skärgård. Den tillhör mer er än mig eftersom jag bor i Stockholm. Men varje sommar lånar jag den när jag tar segelbåten söderöver. Det är den helt unika skärgården med många naturhamnar och en orörd natur som lockar.

Nu har jag förstått att andra tider väntar och att området kan omvandlas till en vindkraftpark där företaget som ligger bakom det hela menar att friluftslivet inte kommer att påverkas. Motiveringen är att ett funktionellt friluftsliv fortfarande går att utöva.

I mina öron låter det absurt och jag undrar vilka som har tillfrågats för att kunna dra en sådan slutsats? Det finns inte en chans att jag spenderar min semester bredvid eller i en vindkraftspark.


Jag har ögnat igenom Svea vind offshores landskapsanalys. Det var ingen rolig läsning. Vindkraftsparken Långgrund beskrivs som att den kommer att bli ett dominerande landmärke utmed kusten, skapa en känsla av urban miljö och ge ett massivt visuellt intryck med komplex ljusbild från stora land- och havsområden.

Segling innebär stopp i städer och hamnar på vägen för att fylla på mat och vatten. Då möts man ofta av kommunreklam. Min bild är att kustkommunerna gärna gör en grej av att de är skärgårdskommuner och vill locka hit besökare med alltifrån skärgårdskrogar till kajakturer och skärgårdsbad. Baserat på Svea vind offshores landskapsanalys blir den identiteten svår att leva upp till framöver.

Friluftsliv och semester är inte funktionellt, det är emotionellt. Jag har därför svårt att se hur vindkraftsparken Långgrund inte skulle påverka friluftsliv och turism negativt.