Tar gärna offentlig debatt på Järntorget

Oppositionsrådet i Oxelösund, Dag Bergentoft (M), har tillsammans med Göran Bernhardsson (KD) Klas Lundbergh (L) skrivit en insändare.

Oppositionsrådet i Oxelösund, Dag Bergentoft (M), har tillsammans med Göran Bernhardsson (KD) Klas Lundbergh (L) skrivit en insändare.

Foto: Arkivfoto: Sandra Nordin

Insändare2022-09-02 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till Benita Vikström i SN den 31/8 ”Värna våra kommunala bolag”.

Vi Moderater, Kristdemokrater och Liberaler värnar de gemensamma skattemedlen i kommunen och vill ta ansvar för detta. Vi tänker inte göra en förändring i de kommunala bolagen Kustbostäder och Oxelö energi.

Men kommunen får inte lägga ut städning och fastighetsskötsel till ett kommunalt bolag utan en offentlig upphandling (LOU). Vi anser också att administrationskostnaden är för hög som går direkt till bolaget.

Vi tänker följa LOU och upphandla just städning och fastighetsförvaltning av kommunens fastigheter, inte bolagens. Då har Kustbostäder möjlighet att vara med på en upphandling och konkurrera på marknaden och stor chans att ta hem en sådan upphandling med den kunskap som finns i bolaget.

Men Socialdemokraterna och Benita Vikström, som också är styrelseordförande i båda bolagen, undviker att skriva att de tänker starta ett nytt kommunalt bolag som sedan internt kan upphandla dessa tjänster.

Ett nytt kommunalt bolag, en ny styrelse och en ny VD. Notan sänds till dig som skattebetalare.

Sossarna vill värna sina arvoden och att styrelserna ska vara stora. De båda bolagen har idag 14 ledamöter och 14 suppleanter. Det vill vi kapa ner till max sju ledamöter i varje bolag och med hög kompetens. Då sparar vi in skattemedel och får små effektiva bolag.

Vi tar gärna en offentlig debatt på Järntorget i Oxelösund så kan vi fördjupa olikheterna.