Ett levande torg – inte plåtcontainrar på ett historiskt torg

"Man tänker anmäla Nyköping till tävlingen ”Årets stadskärna”.
Lite självinsikt vore klädsamt" skriver insändarskribenten. Arkivbild

"Man tänker anmäla Nyköping till tävlingen ”Årets stadskärna”. Lite självinsikt vore klädsamt" skriver insändarskribenten. Arkivbild

Foto: Tommy Kägo

Insändare2024-08-16 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dagligen läser man kritiska röster om hur kommunen vill levandegöra Stora torget. Grönsakshandlaren får leverera sina varor på torget, men inte ha sin skåpbil, som bland annat fungerar som lagerutrymme, parkerad där.

Inte heller hans kunder får stanna till på torget med bil för att handla. Där är ”stoppförbud”. Den intelligente läsaren förstår att det innebär ett avbräck på hans omsättning. Är det ett sätt att uppmuntra till ett levande torg? Det ska bestå av marknadsstånd och bodar, kanske foodtrucks med varierat utbud. Inte plåtcontainrar på ett historiskt torg.

På 90-talet fanns ett förslag att göra Stora torget till lekpark lik den i Londons Hyde Park (1;4 km2). Den blev inte av. Årligen begås misstag i kommunen.

Åkrokstorget som i folkmun blev ”Döda torget”. Dess lekplats som det inte är kö till. Men vackra planteringar! ”Brädgårdshusen”, som är ett storskaligt gytter. Dessutom i en mörk färgskala, som ytterligare tynger. Man tänker anmäla Nyköping till tävlingen ”Årets stadskärna”.
Lite självinsikt vore klädsamt.