Telefonnumret visas när man ringer från sjukvården

Vi moderater har också föreslagit att telefonnumret alltid ska visas när man ringer upp patienter, men till det röstade Socialdemokraterna nej. Skriver Magnus Leivik (M)
Oppositionsregionråd.

Vi moderater har också föreslagit att telefonnumret alltid ska visas när man ringer upp patienter, men till det röstade Socialdemokraterna nej. Skriver Magnus Leivik (M) Oppositionsregionråd.

Foto: Per Larsson / TT

Insändare2021-06-05 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till ”Behöver vård”, SN 19 maj 2021.

Som moderat politiker i Region Sörmland kan jag bara hålla med om att sjukvården inte borde ringa upp med dolt eller hemligt nummer. Problemet med att många inte vill svara på samtal med dolda nummer är så stort att regionen till och med annonserar med uppmaning att svara. 

Regionens motivering är inte att sjuka blir utan vård, utan att det skapar onödigt arbete för medarbetarna som ringer upp. Inte heller försöker man åtgärda grundproblemet. Istället försöker man få medborgarna att ändra sig.

Moderaterna har länge förslagit att man borde avskaffa telefonsvararna. Andra organisationer och företag klarar av att bemanna en telefonväxel. 1177 Vårdguiden klarade i många år att ha svarstider på i genomsnitt under tre minuter. 

Vi moderater har också föreslagit att telefonnumret alltid ska visas när man ringer upp patienter, men till det röstade Socialdemokraterna nej. Vi kan bara beklaga det. Under tiden kommer många samtal att missas och patienter kommer inte få kontakt med vården.