Öppet brev till Nyköpings politiker och kommunledning.
Sveriges regering har beslutat att gå vidare med en utredning angående ny lag om anmälningsplikt gentemot papperslösa. Denna plikt ska komma att omfatta anställda i välfärden, som möter papperslösa människor i sin yrkesutövning. Allt fler kommuner och regioner kräver undantag av eventuell anmälningsplikt. Eller säger blankt nej, som Uppsala, Göteborg och Östersund. Arbetsgivarorganisationen inom offentlig sektor och en rad fackförbund, har sagt nej till tanken på en angiverilag.
Vi skriver det här som fackliga företrädare för Nyköpings kommuns medarbetare. Vi vill att arbetsgivaren Nyköpings kommun, i det fall anmälningsplikt blir verklighet, tydligt markerar och kommunicerar ut, att man som anställd inte kommer att behöva agera angivare för utsatta människor.
Även människor som vistas papperslöst, har rättigheter. Barn och vuxna har rätt till nödvändig vård. Barn har rätt att gå i skolan. En anmälningsplikt skulle innebära att dessa rättigheter inte uppfylls. Det skulle också strida mot barnkonventionen och mänskliga rättigheter, samt den yrkesetik som våra medlemmar uppbär. Det är inte värdigt ett demokratiskt samhälle.
Varken papperslösa som vistas här, eller våra medlemmar, ska behöva känna oro om detta förslag blir verklighet. Vill vi verkligen ha ett angiverisamhälle?
Johanna Kullman Böö ordförande Vision, Per Norrhäll ordförande Vision, Marianne Rosén ordförande Sveriges lärare, Sara Üksik sektionsordförande Kommunal nordost, Oskar Davidsson förtroendevald Fysioterapeuterna, Susan Lehtinen ordförande Akademikeralliansen, Niklas Fogelgren, ordförande Akademikerförb. SSR, Lena O´Connor ordförande Sveriges skolledare, Anita Nordlund Skog Vårdförbundet huvudskyddsomb
Vill vi ha ett angiverisamhälle?
" Barn och vuxna har rätt till nödvändig vård. Barn har rätt att gå i skolan" skriver insändarskribenterna. Arkivbild
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.