Tillgänglighet för alla finns bland Nyköpings lekparker

Barn är inte lika lättsrämda som vuxna, och skräms inte av spökena på lekplatsen i Brandkärr säger insändarskribenten. Arkivbild

Barn är inte lika lättsrämda som vuxna, och skräms inte av spökena på lekplatsen i Brandkärr säger insändarskribenten. Arkivbild

Foto: Peter Alexis

Insändare2023-06-28 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till ”Gör lekplatsen tillgänglig för alla” i SN 17 juni.

Visst ska vi ha tillgängliga lekplatser för delaktighet i Nyköping – och det skulle jag vilja säga att vi har. Vi arbetar för att det ska finnas något för de flesta på varje lekplats. Men vi kanske inte kan anpassa alla lekplatser för alla funktionsvariationer.

Just Malmbryggshagen får ett naturtema som är anpassat till den närliggande skogen och ger möjlighet till stoj och lek, lugn och ro. Den har ett tillgänglighetstänk i grunden där vi anpassar platsen för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Buskar kommer skapa en miljö som gynnar fågellivet och kunna växa till spännande lekbuskage med platser där man kan få lite avskärmning och lugn.

Även om underlaget inte blir i gummi eller kork, så eftersträvar vi minimala nivåskillnader mellan gång- och cykelväg, gräsmatta och underlag. Fallunderlaget blir träflis som av en del anses tillgängligt, av andra inte. Kompisgungan och lekskulpturerna räknas in i kategorin tillgängliga lekredskap. Bänkar och bänkbord för alla storlekar får armstöd för att kunna ta sig upp oavsett smidighet.

Ni har rätt i att det finns mycket utrustning som är rullstolsanpassad, men oftast behöver grindar och bälten stängas med mera. Så den utrustningen kräver lite extra handpåläggning, därför rekommenderar jag den till förskolor och skolor.

Vi försöker alltid ha ett barnperspektiv. Själv frågar jag barnen som jag möter på lekplatser vilken lekutrustning som de gillar och berättar att det alltid går att mejla förslag till mig. Jag har till exempel lärt mig att ett enkelt lekhus är ett av de viktigaste lekredskapen. Och att barn ofta inte är lika lättskrämda som vi vuxna, utan de uppskattar Spöklekparken mycket.