Utan tåg går varken vardag eller helg ihop

Lina El Yafi (V) är ledamot i Region Stockholms trafiknämnd. När hon skulle ta pendeltåget till Gnestapendelns demonstration blev hon, ironiskt nog, så försenad att hon missade alltihop.

Lina El Yafi (V) är ledamot i Region Stockholms trafiknämnd. När hon skulle ta pendeltåget till Gnestapendelns demonstration blev hon, ironiskt nog, så försenad att hon missade alltihop.

Foto: Vänsterpartiet

Insändare2023-09-20 06:08
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I lördags skulle jag bege mig från Stockholm till Gnesta för att vara med på föreningen Gnestapendelns demonstration på Strömmentorget klockan 12. Gnestapendeln, linje 48, har som bekant drabbats oerhört av den reducerade pendeltågstrafiken och föreningen kämpar hårt för en mer tillförlitlig kollektivtrafik. Förseningar eller en plötsligt indragen avgång kan innebära stora problem för resenären, något jag själv tyvärr fick uppleva.

Planen var att åka från Årstaberg mot Södertälje klockan 10.30, för att vara framme i Gnesta 11.27. Pendeln var en kvart sen vilket gjorde att jag missade anslutningen i Södertälje. När jag väl kom fram till Gnesta var klockan 13.30 och demonstrationen var avklarad. Lyckligtvis fick jag ändå tillfälle att prata med de engagerade medlemmarna i pendlarföreningen.

För mig tog det tre timmar att ta mig till Gnesta. Det må vara hänt när man som jag gör en utflykt en ledig lördag. Men för de som pendlar varje dag till skola och arbete är förseningar och inställda tåg förödande.

Situationen är ohållbar. Dåliga kommunikationer drabbar många, vilket var väldigt tydligt i Gnesta i lördags. Vissa har inget annat val än att ta bilen, andra känner sig tvingade att flytta för att få vardagen att gå ihop. Udden riktas med rätta mot beslutet att ta bort tågvärdarna från pendeltågen, mot MTR och mot politikers oförmåga att göra något åt situationen.

Engagemanget kring den här frågan i Gnesta inger hopp. Gnestaborna förtjänar en kollektivtrafik att lita på, precis som alla andra som bor längs pendeltågslinjerna.