Trädgårdstomtar – när naturen är vacker som den är

Trädgårdstomtar faller inte insändarskribenten i smaken - åtminstone inte ute i naturen som här längs den nyanlägda promenadstigen i Nyköping. Arkivfoto

Trädgårdstomtar faller inte insändarskribenten i smaken - åtminstone inte ute i naturen som här längs den nyanlägda promenadstigen i Nyköping. Arkivfoto

Foto: Privat

Insändare2022-07-01 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stor eloge till Nyköpings kommun för att ni har anlagt grusstigen som går från hamnen via Brandholmen, Labro ängar och bort mot Ekensberg. Fin sträckning, fin natur. Fantastisk både att cykla och promenera. Visar verkligen på fördelarna med att bo i Nyköping.

Cykla fem minuter åt ena hållet och du har hamnen och centrum med det mesta man behöver. Cykla fem minuter åt andra hållet och man kan hänga med kossor, studera fåglars beteende och verkligen känna närheten till naturen. En sträcka som har varit väldigt uppskattad att promenera med mina utomsocknes besökare.

Det enda smolket i bägaren, och något som kommunen absolut inte kan klandras för är att vid Bryngelstorpshöjden så är det någon/några som behandlar skogen som sin egen privata trädgård. Cirka 40 000 miljarder trädgårdstomtar står utställda, den ena mer anskrämlig än den andra. Att gilla dylika saker är helt ok, men ha dem på er tomt! Att anlägga en stig, eller en grillplats är något som är användbart för oss människor i naturen även om det är ett ingrepp, att ställa ut trädgårdsprydnader förstör bara vår upplevelse utan att det fyller en funktion.

Naturen är vacker som den är! Att bygga någon figur av skogens pinnar eller stenar må vara ok men att ställa ut denna mängden, och även att belysa dem med solcellslampor är bortom all vett och sans. Jag hoppas att de som ställt ut dem ska ta sitt förnuft till fånga alternativt om kommunen har något mandat att plocka bort dem?