”Vad skall jag göra med alla mina böcker?” En fråga som kan ha många svar. Tyvärr lyckas SN den 20/1 förmedla ett ganska tråkigt svar på den frågan. Skribenten i fråga anser att om böckerna uppfyller vissa kriterium så skall man helt enkelt gömma dem och skämmas för att man äger dem. En, enligt mitt tycke, ganska tråkig inställning. Det blev heller inte särskilt mycket bättre när man läste om varför man skall gömma undan vissa alster. Exempelvis ”Jag är Zlatan Ibrahimovic” avfärdades enbart för att den har fått unga fotbollsintresserade killar att läsa, och vem skulle vilja bli förknippad med en sådan läsarkrets? Klassföraktet lyser verkligen igenom.
Barnboken ”Arnold reser till Sydafrika” av Margaux Dietz är å andra sidan pinsam för att författaren råkar vara kompis med Ebba Busch. Här väljer även författaren att reducera Dietz till att enbart definieras som ett bihang till Ebba Busch. Dessutom undrar jag onekligen vad Ebba Busch gjort för ont så att till och med hennes vänner skall straffas. Med tanke på vad forskningen om att läsa för sina barn säger, skäms inte över dina barnböcker, läs dem för barnen istället. Jag skulle önska att SN, framförallt kulturdelen, förmedlar att man istället för att skämmas över de böcker man äger, var stolt över dem. Oavsett bok och författare.
Våra bokhyllor hemma rymmer allt från Tolstoj och Dostojevskij till Stephenie Meyer och Dan Brown via Jan Guillou, Elizabeth George, Dick Harrison och Herman Lindqvist. Vissa mer lästa än andra, men ingen av dem står gömd vid en skampåle. Låt mig avsluta med att svara på den inledande frågan med vad den av alla Nobelpristagare som gjort störst avtryck i världen svarade: ”Läs dem. Men om du inte kan läsa dem, så ta dem åtminstone i handen och så att säga smek dem. Titta i dem. Låt dem falla upp var de vill. Läs dem första mening som fångar din blick. Gå sedan vidare till en annan.
Gör en upptäcktsresa, loda icke kartlagda djup. Sätt med egna händer tillbaka dem på sina hyllor. Ordna dem efter din egen plan, så att du, om du inte vet vad som står i dem, åtminstone vet var de står. Om du inte vill släppa in dem i ditt liv, förvägra dem åtminstone inte en erkännande nick.” Winston Churchill 1921 (översatt av Bengt Liljegren).
Robert Fred
Svar:
På SN:s kultur- och nöjessidor står litteratur och läsning högt i kurs. Varje lördag har vi ett uppslag helt vikt åt litteraturen med recensioner, krönikor och artiklar. Däremellan har vi intervjuer med författare och andra nyheter som rör böcker, läsfrämjande och biblioteksväsendet – ofta flera dagar i veckan.
Men, det betyder inte att böcker och läsning är heligt och inte går att skämta om. Eftersom litteraturen är så viktig och konstformen står så stark, tål den också att omskrivas så som i den aktuella krönikan i SN 20 januari.
Catarina Nitz
Kulturchef, Sörmlands Media