"Tre miljoner hyresgäster får inte höjda hyror"

I Sverige finns inga planer på att förändra hyressättningen för befintliga bostäder, skriver Centerpolitikerna.

I Sverige finns inga planer på att förändra hyressättningen för befintliga bostäder, skriver Centerpolitikerna.

Foto: MAJA SUSLIN

Insändare2021-06-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vill lösa bostadsbristen med att införa friare hyressättning så att kommunägda och privata bostadsföretag kan tjäna så pass mycket pengar så att de kan bygga fler hyresrätter. Det är först då vi får fler bostäder. 

 Den modell som V försvarar har under många år hindrat kommunägda och privata företag från att bygga och har bidragit till bostadsbristen. I stället för att erkänna problemen som finns på vår egen bostadsmarknad, pratar V om Finland. Vårt grannland har de senaste 20 åren haft ett kraftigt ökat bostadsbyggande, inledningsvis med högre hyror, men tack vare att lägenheterna blivit fler så har hyresökningarna dämpats. 

I Sverige finns inga planer på att förändra hyressättningen för befintliga bostäder. Alltså får inte tre miljoner hyresgäster höjda hyror med vår politik. Finland visar att det går att ställa om till ökad frihet och att effekten överlag är positiv.

Fri hyressättning innebär inte heller generellt högre hyresnivåer i nya bostäder jämfört med i dag. Redan i dag ligger hyrorna på en nivå som många inte har råd med. Förslaget innebär att den nivå som avtalas mellan hyresgäst och hyresvärd följer inflationen, är stabil över tid och justeras när en ny hyresgäst flyttar in. Det gör oss som tror på förslaget trygga. 

Fyra miljarder betalas i byggsubventioner varje år och hamnar i byggföretagens fickor för att de ska bygga billigare hyresrätter till alla. I Finland subventionerar man de allra svagaste hushållen med bostadsbidrag. I Sverige använder vi byggsubventioner och försörjningsstöd till de hushåll som inte har råd att betala hyran. 

 Problemet är att för få har ett förstahandskontrakt, inte att hyran är för låg.