Nu har Hallengren sent omsider insett att det inte räcker med samverkan mellan skola och socialtjänsten. Insikten att ”allt hänger ihop” när det gäller förebyggande insatser kommer sent! Med 100 skjutningar hittills i år krävs det gränsöverskridande åtgärder och resurser.
I Trosa har vi sedan många år arbetat professionellt med trygghets och säkerhetsfrågorna. Vi har flera olika grupper som har fokus på brottsförebyggande åtgärder. För att få bra underlag till vilka ytterligare åtgärder som bör vidtas använder vi statistiska undersökningar. Polisens Trygghetsmätningar konstaterar att antalet anmälda brott i kommunen ligger på ungefär samma nivå som de senaste tio åren. Andra undersökningar visar att kommunen är en av de tryggaste kommunerna i landet.
I SCB:s undersökning ser vi att innevånarna upplever sig trygga, det finns missnöje med polisnärvaron och att ett poliskontor i kommunen önskas. Vi anser att arbetet med förebyggande åtgärder betalar sig och då inte bara i pengar. Satsningen på fältassistenter, rendering av vaktbolag, aktiviteter i Ungdomens Hus och ett strukturerat samarbete mellan skola, fritid, polisen och socialkontoret ger resultat.
Regelbundna möten med lägesanalys i kombination med inrapportering i ett digitalt program (Embrace) visar var problem uppstått och åtgärder sätts in snabbt. Vi vet var 13 Hotspots finns, vi vill sätta upp de kameror, som vi inte får tillstånd till på grund av för få anmälda brott. Politikerna i Allians för Trosa kommun arbetar ständigt med förbättringar för att behålla topposition bland Sveriges kommuner.