Trosa – småstadsidyllen som försvann

Det byggs som aldrig förr i Trosa. Politikerna verkar ha fått hybris för att jaga skattekronor, skriver "Trosabo".

Det byggs som aldrig förr i Trosa. Politikerna verkar ha fått hybris för att jaga skattekronor, skriver "Trosabo".

Foto: Isak Dahl

Insändare2022-03-31 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Småstaden Trosas stora skildrare Reinhold Ljunggren flyttade i början av 1970-talet från Trosa. Det sas att han redan då började tycka att utvecklingen gick för fort och att småstadskänslan var på väg att försvinna. Såg han Trosas utveckling idag skulle han säkert vända sig i sin grav.

För några år sedan flyttade jag från landsbygden in till Trosa och har utforskat omgivningarna under dagliga promenader. Och jag kan bara konstatera att omdaningen av Trosa nu går i ett rasande tempo. Mitt Trosa, som jag haft anknytning till sedan 1940-talet, håller på att förvandlas från trivsam småstad till ett eldorado för ”golddiggers”. 

Det byggs som aldrig förr. Det ena bostadsrättsområdet efter det andra ersätter de få grön- och skogsområden som finns i kommunen. Rådjur, hjort, harar och till och med räv letar förgäves utrymmen på tätortens gator och i villaträdgårdarna. Politikerna verkar ha fått hybris för att jaga skattekronor.

Och många är vi som undrar hur vatten- och avloppsnätet ska kunna ta emot alla nya invånare. Det går rykten om att det går tankbilar med Trosas avlopp till Katrineholm och Flen, som tydligen sett om sina system bättre än Trosa. Man fick länge dispens för att slippa åtgärder men den upphävde Länsstyrelsen förra året och det måste ta år för kommunen att hitta nya lösningar!

Nu lider invånarna av en aldrig sinande ström av trafik på Högbergsgatan, det sprängs oupphörligt och överallt dessa grävskopor! Vart är vi på väg? Hur långt får det gå innan taket är nått?