Trots framstegen riskerar omställningen tappa fart

"SSAB:s fossilfria stål beräknas minska Sveriges utsläpp med hela tio procent" skriver insändarskribenten om Sveriges klimatomställning.
"SSAB:s fossilfria stål beräknas minska Sveriges utsläpp med hela tio procent" skriver insändarskribenten om Sveriges klimatomställning.

Insändare 15 juli 2023 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige, konstaterar i SN den sjunde juli, att klimatomställningen har kommit längre, kostar mindre och har större potential än vad det svenska folket tror. 

Han hänvisar till en Novus-undersökning som uppges visa att varannan svensk tror att utsläppen av växthusgaser inom Sverige har ökat sedan 1990, trots att de minskat rejält. Vidare finns tydligen en okunskap om den nya teknikens potentialer. SSAB:s fossilfria stål beräknas minska Sveriges utsläpp med hela tio procent. Men de flesta tror att utsläppen endast minskar en eller tre procent.

Det är inte oväntat att många tror att omställningen till ett fossilfritt samhälle blir utmanande. Dels har vi ju det faktum att vi kliver in på ett delvis outforskat område, vilket gör att många gärna mer ser svårigheter än möjligheter. Dels har vi det faktum att det finns en liten men högljudd opinion som energiskt sprider ett negativt narrativ. Det kan handla om vindkraftens negativa sidor, som gärna överdrivs. Det kan handla om uppskruvade elpriser, och att elnätet inte ska klara ett fördubblat elbehov i Sverige.

Men omställningen bort från den fossila energin är igång på allvar. Det är enorma satsningar på ny elproduktion, energilager, elnät och batterifabriker, för att ta några exempel. Det ska produceras stål, betong och kemikalier med fossilfri teknik.

Ändå finns anledning till oro. Vi har en regering som vars politik styrs från baksätet av Sverigedemokraterna, som inte alls tar klimatkrisen på allvar. Det syns redan på en rad beslut, som gjort att omställningen tappat fart i Sverige.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa