Tufft att vara småföretagare idag

Förvisso lever vi idag i en situation som gör det svårberäknelig men det syns nog att myndigheter inte har en aning om hur det är att vara småföretagare.
Skriver insändarskribenten.

Förvisso lever vi idag i en situation som gör det svårberäknelig men det syns nog att myndigheter inte har en aning om hur det är att vara småföretagare. Skriver insändarskribenten.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2020-06-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Arbetsgivarnas sjuklöneansvar. Staten tog det oket nu under coronakrisen, bra. Jag tänker närmast på småföretagarna för vilka utbetalningen är betungande även utan pandemin.

De har samtidigt med utbetalning av sjuklön ett produktionsbortfall.

Ytterligare ett inkomstbortfall från redan låga inkomster. Bästa beslutsfattare, inom både stat och kommuner. Ägare av fåmansbolag täljer inte guld med täljkniv.

Det visade sig att kostnaderna för sjuklönerna var större än vad finansdepartementet hade beräknat. Förvisso lever vi idag i en situation som gör det svårberäknelig men det syns nog att myndigheter inte har en aning om hur det är att vara småföretagare. Småföretagare har i många år kämpat för sin tillvaro.

Det tycks råda en uppfattning om att, har man eget företag är man rik. Jag vågar påstå att man i vissa kommuner till exempel har inköpare som inte har tillräckliga kunskaper om de entreprenader de inhandlar. De inköpare som har det borde informera politikerna om att ett företag inte kan utföra arbeten för de ersättningar politikerna har beslutat om, men den inköparen blir väl inte gammal i sitt arbete. Lägst pris gäller. 

Det är märkligt att politiker kan besluta om ersättningsnivåerna utan detaljkunskap om hur det inköpta arbetet skall utföras. Jag talar nu om kommuner i Södermanland. Hur mycket får en småföretagare som har tecknat kommunkontrakt. En kommun betalar 325 kronor per timman, en annan kommun 350 kronor per timma.

En del betalar för bilresor andra inte.Man behöver inte vara utbildad ekonom för att inse att det inte går att driva företag på sådana villkor.

Företagsbil med de kostnader det innebär, tid för arbetsresa, lokalhyror, företagets försäkringar, anställdas löner, arbetsgivaravgifter, anställdas försäkringar, telefon, städhjälp på företaget eller stanna själv och städa på natten för du har inte tid på dagen. Dessutom i förekommande fall sjuklön till den anställde.

Helst skall ju företaget generera vinst också. Det som blir över av det uppräknade ovan, köper man inte mycket maskiner för. Vad leder den här “företagarvänligheten” till som vissa kommuner skryter med. Den leder till fusk för att överleva.