Tusentals liter vatten går åt till varje kilo kött

Det går åt mycket vatten till att föda upp kor, vare sig de slaktas för att bli kött på tallriken eller att de hålls för mjölkproduktion. Arkivfoto

Det går åt mycket vatten till att föda upp kor, vare sig de slaktas för att bli kött på tallriken eller att de hålls för mjölkproduktion. Arkivfoto

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2023-07-27 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Får biffen det att vattnas i mun? Bevattningsförbud är ofta standard, mindre snö och regn på vintern och regnfattiga somrar, gör att grundvattennivåerna är låga.

Kommunen ger tips för att minska risken för vattenbrist, men var är tipsen om det som sparar mest vatten? Vi uppmanas duscha snabbt, inte spola jämt, inte plantera, laga droppande kranar och samla på regnvatten, men inget om att spara på det “osynliga” vattnet!

Många hävdar att andra inte ska lägga sig i vad de äter, men är det rimligt att det personliga valet att äta kött, mjölk och ägg får fortsätta, när det påverkar vilda och tama djur, samt vår egen livskvalité negativt, med torka, minskad vattentillgång och slöseriet med mat vi själva kan äta?

Varje år gasas 2,6 miljoner grisar och för varje kilo kött har det gått åt 600 liter vatten och 6 kilo foder. För att göda upp 119 miljoner fåglar som årligen dödas, kostar det 4 300 liter och 3-4 kilo proteinrikt foder för varje kilo kött. Vattenkostnaden för ett ägg är 200 liter!

En ko som avlas fram inom mjölk- och köttindustrin dricker 60-100 liter vatten varje dag. Det slösas 15 000 liter vatten för varje kilo kött från kalvar, kor och tjurar och 5 000 liter för varje kilo ost som produceras. Djurindustrin hävdar att det mesta är regnvatten, undrar var allt vatten kommer ifrån när det knappt regnar? 

För att odla ett kilo ärtor används 1 979 liter vatten, så låt vegobiffen få det att vattnas i munnen, så har vi råd att även fylla glaset med vatten!