Ja, till två betalningssystem!

Insändare 28 december 2022 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kontanter är rediga pengar i form av sedlar och mynt. Dock tycks de digitala transaktionerna ta överhanden. Helt okej, att vi nu har två betalsystem. Observera antalet, två betalsystem. Det är viktigt att ha två betalsystem. Ifall det digitala systemet fallerar på grund av:
1) Elen slås ut på grund av obalanser i nätet. 2) Attacker från kriminella som hotar att slå ut vissa bankers transaktionssystem eller vissa företagstransaktioner om de inte får in den så kallade säkerhetsbetalning.

Påminner mig om hur maffian i Italien initierar ett försäkringssystem. Tre män som tillhör den lokala maffian går in i en butik och vill prata med butiksinnehavaren. Maffian kräver 30 procent av vinsten varje månad, annars kan butiken drabbas av brand eller i värsta fall våldsamma inslag. Maffian tar för sig även i den digitala världen i nutid. 3) Krig slår ut elen i de flesta krigskonflikter och då måste kontanter kunna vara en räddning som betalningsmedel. Kontanter blir då vår överlevnad.

Det här med två system fick jag lära mig på SSAB i Oxelösund om än tekniskt. Jag frågade en arbetskollega om varför det fanns två lok för transport av ämnen. Jo, sa han, ifall ena loket behöver repareras, så tar andra loket vid i drift. En mycket enkel och förnuftig förklaring från min arbetskamrat. Ja, till två betalningssystem! Och jag hävdar att det viktigaste betalningssystemet är kontanter för överlevnad.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa