Klimatkrisen eskalerar. En förödande våg av värmeböljor sveper över världen. Mexiko, Pakistan och Indien kämpar för att hantera de katastrofala konsekvenserna. Det är mer viktigt än någonsin att EU:s klimatpolitik är förnuftig och inte styrs av känslor. Kärnkraften är helt nödvändig om vi ska kunna förverkliga Parisavtalet.
Att fasa ut fullt fungerande kärnkraft samtidigt som stora delar av den europeiska elmarknaden fortfarande är beroende av fossilkraft är oförsvarbart. Detta är inte förenligt med målet att minska utsläppen av växthusgaser. Tysklands exempel, där avvecklad kärnkraft ersätts med brunkol, är särskilt avskräckande.
I det svenska politiska landskapet har det länge saknats en röst för klimatet med en realistisk syn på kärnkraften. Klimatalliansen fyller detta tomrum.
EU har redan ett mål att 42,5 procent av energin ska vara förnybar år 2030. Det är bra, men inte tillräckligt. Klimatalliansen vill öka detta mål till 60 procent.
Ett högre mål för förnybar energi kan dock leda till att kärnkraften stängs ner, eftersom den behandlas som fossil energi. Det är inte bra, eftersom kärnkraft släpper ut betydligt mindre växthusgaser än kol eller olja. Därför vill Klimatalliansen att EU ska inkludera all energi som inte är fossil, inklusive kärnkraft, i sina mål.
Klimatalliansen föreslår att 95 procent av EU:s energi ska vara förnybar eller annan fossilfri energi år 2035. Detta är ett ambitiöst mål, men det är också viktigt att vara realistisk och ta hänsyn till länder som Frankrike, där kärnkraft är en stor del av energiförsörjningen.
Klimatkrisen är en brådskande global angelägenhet. Tyskland har visat hur skadlig en irrationell avveckling av kärnkraft kan vara, och det är avgörande att EU lär av dessa misstag. Kärnkraft måste vara en del av lösningen om vi ska kunna bekämpa klimatförändringarna effektivt och säkra en hållbar framtid.