Ukrainskt minne – strax efter Tjernobyl

Julbord med vacker löpare, festduk, från Ukraina.

Julbord med vacker löpare, festduk, från Ukraina.

Foto: Lars Blomqvist

Insändare2023-01-10 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

26 april 1986 skedde olyckan i Tjernobyl. Under juni 1986 var vi tre man från SSAB gruvor i Grängesberg i ukrainska staden Somy (Суми), då sovjetisk, söder om Tjernobyl. Vi hade åkt nattåg från Moskva då flygplatsen i Sumy sades vara stängd.

Vi skulle se på och lära fabrik för fosforgödselmedel. Vi togs emot av en civilingenjör med utbildning i DDR; hans hustru var läkare. Vår värd undrade varför vi kom per tåg? Flyget fungerade ju och visade på flyg i luften.

Olycka i Tjernobyl? Hade visst skett en incident som nu var under kontroll menade han. Vi tre från Sverige visste betydligt mer men höll god min. Vår värd var kunnig, sympatisk.

Vi bjöds på förtäringar, speciellt minns jag fantastiska, smakrika färska grönsaker.

Förutom fabriksvisning guidades vi runt i staden. Vi fördes till en affär för souvenirer, ukrainsk hemslöjd med mera. Där såg jag duken. Tyckte genast om den. Expediten, en äldre kvinna, blev glad över mitt intresse och berättade att det var en ukrainsk festduk. Jag köpte den.

Har sedan dess duken framme vid fest, främst jul och midsommar. Är rädd om den. Nu också en påminnelse om Ukraina, ett Ukraina som under århundraden kämpat för självständighet men alltid brutalt slagits ner oavsett tsarer, Stalin och nu Putin. Nu eller aldrig är mantrat!

Tjernobylolyckan, 26 april, jag var i München. Hysteriska demonstrationer. Lyxrestaurangen Möwenpick känd för färska råvaror, annonserade att de serverade djupfrysta grönsaker från året innan.

Varför vi måste åka tåg? Jo, en av oss var världsberömd gruvforskare, Sovjet vågade inte låta honom få överblick från luften!