Uppmärksamma Djurens dag den 4 oktober

Djurens dag inträffar den 4 oktober. Ett tillfälle så gott som något att tänka lite extra på giraffer. Arkivfoto

Djurens dag inträffar den 4 oktober. Ett tillfälle så gott som något att tänka lite extra på giraffer. Arkivfoto

Foto: Sue Ogrocki

Insändare2022-10-03 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Almanackan är full av kultur och det är intressant att läsa om namns härstamning och betydelse och den inverkan, som länder och kulturer bidragit med till vårt land med namnsdagar och högtidsdagar. 

Jag tycker också det är viktigt att skilja verkliga högtidsdagar från de kommersiella, som är ämnade att höja köpmännens vinster. En sådan är Kanelbullens dag, som skamligt lagt sig den 4 oktober över namnsdagen Frans, en förkortning av Franciskus med tanke på Franciskus av Assis, eller den Helige Franciskus, som han också kallas. Denne Franciskus är djurens skyddshelgon och Djurens dag firas över hela världen.

Den rike ynglingen Franciskus (född 1181 eller 1182, död 1226) lämnade sin bekväma tillvaro för att leva som fattig. Han blev känd för att visa barmhärtighet för alla lidande varelser både människor och djur. Detta geni förstod redan på sin tid, att allt och alla hör ihop och är beroende av varandra.

Jag vill uppmana köpmännen och deras organisationer att välja en annan dag för sin reklam och kommers än den 4 oktober, som vigts åt djup och betydelsefull mening sedan år 1931 i Sverige.

Det finns förteckning på nätet över alla "dagar", så det är bara att söka en ledig dag på nätet.