Utbildade lärare är inte välkomna i Gnesta

Insändarskribenten menar att det känns som utbildade lärare inte är välkomna i Gnesta.

Insändarskribenten menar att det känns som utbildade lärare inte är välkomna i Gnesta.

Foto: JESSICA GOW / TT

Insändare2020-02-24 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Till sommaren är jag klar med min utbildning till grundlärare i fritidshem. Det innebär att Gnesta kommun skulle kunna anställa mig för sina fritidshem, men jag känner mig inte välkommen. Att utbildning har en betydelse för barnens utveckling torde vara oemotsägligt: en grundlärare i fritidshem har en gedigen utbildning kring språkutveckling, utomhuspedagogik, dramapedagogik och andra estetiska uttryckssätt. Kunskaper som vi tar med oss i arbetet för att utveckla fritidshemmens pedagogiska arbete.

Att utbildning krävs för att bli anställd tills vidare för arbete i fritidshem har också varit känt länge. Många högskolor, bland annat Södertörns högskola, har distansutbildningar för personer som redan arbetar i fritidshem och som vill utbilda sig till grundlärare i fritidshem. Gnesta kommun har gjort bedömningen och valet att primärt anställa personer i fritidshem som är utbildade grundlärare. Det har funnits, och finns fortfarande, all möjlighet för de som fortfarande arbetar i kommunens fritidshem att utbilda sig för att på sikt få en fast anställning i kommunen.

Men när vi, som har eller snart har utbildning, läser, i tidningen och på Facebook, hur föräldrar och andra vuxna opponerar sig mot kommunens bedömning känns inte kommunen speciellt inbjudande längre. Varför arbeta i kommunen när föräldrar så uppenbart inte värdesätter utbildning? Låt de som vill utbilda sig till grundlärare göra det, på sin egen tid och kostnad, precis som vi som nu utbildar oss har gjort. Kort sagt: sluta klaga.