VA-taxan: Sommargäster ska betala sina egna kostnader

Insändarskribenten ger sig in i VA-debatten.

Insändarskribenten ger sig in i VA-debatten.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Insändare2024-06-07 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till Magnus Johansson (S) beträffande VA-taxan i Trosa kommun.

Bäste Magnus. Har med intresse läst ditt populistiska utspel i SN om att du, med ”expertis... kvalitetssäkrat” ett förslag om en lägre avgiftshöjning av VA-taxan, vilket ju låter alldeles förträffligt.

Dock tror jag att du missat den centrala frågan, den att Trosas skattebetalare inte ska subventionera de fritidshusägares och företags VA- kostnader, vars ägare bara betalar fastighetsavgift, men inte skatt till kommunen. Den avgörande principiella frågan är att det så kallade avgiftskollektivet ska bära sina egna kostnader och inte vältra över sina kostnader på de fast boende (skattekollektivet) i Trosa kommun.
Visst kan man sedan räkna med olika antaganden om nya framtida miljökrav, inflation och avskrivningstider, men regelverket kring hur över- och underskott ska hanteras regleras av kommunallagen, därvid finns det inte så många alternativa möjligheter att manipulera utfallet.

Mitt förtroende för tjänstemännens professionella beräkningar är orubbat. Detta medför att majoritetens ansvarsfulla förslag ligger fast.