Vad kan vi överhuvudtaget äta?

Åter till frågan - vad kan vi nu äta med gott samvete? - vegetarisk och kött från slakterier lokalt eller regionalt. Skriver insändarskribenten.

Åter till frågan - vad kan vi nu äta med gott samvete? - vegetarisk och kött från slakterier lokalt eller regionalt. Skriver insändarskribenten.

Foto: Kallestad, Gorm

Insändare2021-01-25 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tidigare har jag (kanske med flera) undvikit importerat kött på grund av de missförhållanden som kommit fram och för att gynna svensk köttproduktion. Nu visar det sig att svenska köttproducenter kan vara lika urusla - dvs de missköter och ofta misshandlar djuren, som vi ska äta. Och nu senast visar det sig att slakterier tillhör den skaran som borde skämmas. Inte alla fuskar - men irriterande många.

Problemet är flerfaldigt - men framför allt får de som missköter sina djur inga straff. Djuren har för dåligt lagligt skydd. Som köttkonsument frågar jag mig hur de som missköter sig överhuvud taget tänker, om de tänker. Kan de somna gott på kvällen?

Det visar sig att varken Arla eller Krav-organisationen inte kan stå upp för sina egna värdeord. Var finns kontrollerna ute på gårdar och i slakterier? Finns det förbättringsprogram för de som inte lever upp till kraven? Varför kan dessa människor få fortsätta sin verksamhet ? Var finns kontrollerna? Det kan väl inte vara som så att det finns en korruption och/eller svågerpolitik bland de styrande? - nej, så varken får eller kan det vara, eller....?

Åter till frågan - vad kan vi nu äta med gott samvete? - vegetarisk och kött från slakterier lokalt eller regionalt. De kan knappast missköta sig utan att rykten sprids i närregionen. Jag blir både rädd och besviken.

Nej - skärp lagstiftning, åtala de ansvariga! Tillsynsmyndigheter och organisationer måste komma sig ut från kontoren och ut i verkligheten för kontroller.