Vad ska man tro om smittspridningen?

I Sverige samlades totalt cirka 50 000 åskådare i Friends Arena för att genomföra melodifestivalen.  Hur en smittspårning går till i den folkmassan vore intressant att veta, skriver Göran Hult.

I Sverige samlades totalt cirka 50 000 åskådare i Friends Arena för att genomföra melodifestivalen. Hur en smittspårning går till i den folkmassan vore intressant att veta, skriver Göran Hult.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2020-03-13 05:31
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Helgens världscuptävlingar i skidskytte i Nove Mesto, helgens världscuptävlingar på längdskidor i norska Holmenkollen, Danmarks melodifestival, flertal stortävlingar inom ridsport på olika platser i världen, två tävlingar inom golfens LPGA Tour, den traditionella bilmässan i Genève, den gigantiska telekom-mässan i Barcelona (Mobile World Congress), italienska ligamatcher, inomhus-VM i friidrott, är samtliga evenemang som antingen genomförts utan publik eller flyttats fram i tiden alternativt helt ställts in. Naturligtvis är orsaken risken för spridning av Coronaviruset. Och vi har ännu inte sett slutet. Japans OS-minister meddelade i helgen att sommar-OS i Japan kan komma att uppskjutas till nästa år och flera OS-kval ställs in. Yle meddelade att dam-VM i ishockey i Kanada kan komma att ställas in. Även inom företagsvärlden har restriktioner eller ändrade tidsplaner vidtagits med hänsyn till Corona. De globala Tech-jättarna Google, Adobe, Facebook, Microsoft har alla meddelat att de begränsar eller avstår deltagande i olika större evenemang pga Corona. Men i Sverige samlar SVT ca 50 000 åskådare under genrep och lördagens final i Friends Arena för att genomföra melodifestivalen, men med uppmaning att inte komma till Friends Arena om man varit i Coronasmittat område eller känner sig sjuk, så det verkar ju lugnt. Men hur en eventuell smittspårning går till i den folkmassan vore intressant att veta. Vi får helt enkelt hoppas på det bästa.