Vad tillför en stadsarkitekt?

Ni som vill att kommunen ska anställa en stadsarkitekt, vad exakt tror ni att en sådan ska tillföra?  Skriver insändarskribenten.

Ni som vill att kommunen ska anställa en stadsarkitekt, vad exakt tror ni att en sådan ska tillföra? Skriver insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-02-23 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ni som vill att kommunen ska anställa en stadsarkitekt, vad exakt tror ni att en sådan ska tillföra? Sanningen är att ni är emot all bebyggelse som är högre än tre våningar och det är naivt att tro att en stadsarkitekt kommer att stoppa höghus. Stadsarkitekt är heller ingen skyddad titel. Man behöver inte ens vara arkitekt. 

Men lek med tanken att kommunen anställer en stadsarkitekt med förkärlek för spännande och utmanande byggnader som till exempel Turning Torso i Malmö och Norra tornen i Stockholm (som för övrigt vunnit ett fint arkitekturpris). Hur hanterar ni det? Ett 200 meter högt torn i Nyköpings hamn. Det vore väl varje arkitekts dröm att få delta i?

Smaken är som baken och vad jag förstår så är ni som ropat efter en stadsarkitekt uteslutande personer som inte vill bygga mer och inte vill att vår stad ska växa alls. De argumenten används nämligen ofta. Jag tror inte att en stadsarkitekt löser era problem.