Våga vara obekväm, våga lyssna, våga reflektera

""Det kostar pengar", hör man ofta en del säga, som att inget får kosta något om man inte är tillräckligt arbetsför" skriver insändarskribenten.

""Det kostar pengar", hör man ofta en del säga, som att inget får kosta något om man inte är tillräckligt arbetsför" skriver insändarskribenten.

Foto: TT

Insändare2024-04-15 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När många funktionshindrade personer efterfrågar tillgänglighet, så möts dom av motstånd. "Det kostar pengar", hör man ofta en del säga, som att inget får kosta något om man inte är tillräckligt arbetsför enligt högt uppsatta som har noll koll på helheten av funktionshinder.

Men varför? Det kan ha något att göra med att folk känner sig obekväma kring sårbarhet. Att ständigt bli påmind om sin egen sårbarhet är något som en del människor inte klarar av. Det speglar något negativt inom dom som dom gärna vill förneka. Så istället för att erkänna att man hade fel, så blir man defensiv och straffar alla som inte är "normala."

Så länge detta händer, så kommer skolan kännas mer som en institution för en del elever. Arbetsmiljöer kommer alltid att vara för mycket, och även dom mest välmenande personerna kommer att missa all skada dom har lämnat efter sig.

För att kunna förbättra samhället, så lär det nog krävas en del okonventionella lösningar. Vi funktionshindrade har redan en del svar, men då måste alla vara villiga att lyssna utan att bli defensiva till att börja med.

Våga lyssna, våga reflektera, våga erkänna misstag och sist men inte minst, våga satsa mer på alla.