Våld genomsyrar samhället – men vem bryr sig?

Jakt är idag en grym sysselsättning, en industri, skriver Gunilla Lysell.

Jakt är idag en grym sysselsättning, en industri, skriver Gunilla Lysell.

Foto: JESSICA GOW / TT

Insändare2021-03-09 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många människor tror att jakt är som förr med "Kungen och hans män" och några bönder som skaffade mat till frysboxen på älgjakt. Så är det inte. Jakt är idag en grym sysselsättning, en industri, där jägare trängs med allemansrätten och jakt pågår varje dag året runt alltid på någon art. Jaktlagen anses tillräcklig och står över Miljökvalitetsmålet, som bara är vackra ord. Det finns många sorters jakt – troféjakt och ren nöjesjakt i form av pristävlan, där det gäller att jaga smådjur som fågel, räv och andra arter som anses störa jägare. 

En ung vacker kvinna, Jakt-Sara, har 25 000 följare på Instagram och presenteras 25/2 2021 i ord och bilder med sina hundar på dubbla sidor i Sörmlands Nyheters gratistidning "extra", som går ut till 47 000 hushåll i Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta kommuner. Jägarförbunden värvar och har kungen som beskyddare; själv en ivrig hobbyjägare.

Förr stävjades människans girighet av vise män och visa kvinnor och girighet var den värsta synden av alla. Religionerna hade samma uppgift att lära människan att inte ta för sig i övermått utan vara givmild och tålmodig. Sådant har kastats överbord. Istället gäller egennytta, individualism, fräckhet, konsumtion, pengar och detta syns inte minst inom samhällsområdet kultur, där våldet ökat med åren och blivit vardag. Våld genomsyrar samhället på alla nivåer. 

Allt detta, egennytta och våld, skall idag balanseras med enbart naturvetenskap som att växter och djur dör ut; inte i en avlägsen framtid utan nu inför våra ögon. Men vem bryr sig, förutom några insiktsfulla som inte har talan.

Läs mer om