Välkomna Ukrainas barn och mödrar

När nu en liten del av Ukrainas barn med sina mödrar tvingas fly väster ut ska vi ta emot familjerna med samma välkomnande och välvilja som mötte Finnlands barn när senast despoten i öster trodde sig välkommen på vår sida om gränsen, skriver Olle Boethius.
Bilden: Rökmoln efter en explosion nära flygplatsen i Lviv, västra Ukraina på fredagsmorgonen.

När nu en liten del av Ukrainas barn med sina mödrar tvingas fly väster ut ska vi ta emot familjerna med samma välkomnande och välvilja som mötte Finnlands barn när senast despoten i öster trodde sig välkommen på vår sida om gränsen, skriver Olle Boethius. Bilden: Rökmoln efter en explosion nära flygplatsen i Lviv, västra Ukraina på fredagsmorgonen.

Foto: AP/TT

Insändare2022-03-18 14:22
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Åter härskar en despot i öster desinformerad av sin tillagsinställda tjeka. Den väpnade befolkningen på andra sidan Östersjön strider åter väl till vårt och sitt eget skydd som de folken där gjort under många århundraden. När nu en liten del av Ukrainas barn med sina mödrar tvingas fly väster ut ska vi ta emot familjerna med samma välkomnande och välvilja som mötte Finnlands barn när senast despoten i öster trodde sig välkommen på vår sida om gränsen. 

Kriget har varat i sju år och vi får hoppas att det är över inom tio år. De som flyr så långt och utanför sitt språkområde är resursrika föräldrar och barn som vi kommer få mycket glädje och nytta av. Det pågående registreringsförfarandet bör ersättas av kopior och självdeklaration för samordningsnummer för ebobidrag mm. 

Lägerboende bör vara undantaget då det motverkar integration. En väl bemött flykting blir en tillgång för oss även om hen flyttar vidare. Regeringens förslag om återinförd svensk gränskontroll äventyrar flyktingarnas fördelning till EU:s bostäder. Lokaler vid service och sommarbostäder och friggebodar är vår resurs för de som väljer oss som värdfolk.